Antioxidants: què són, com beneficien la salut i en quins aliments en pots trobar

Publicado:
 •
Share

Alimentació
Dieta Saludable
Nutrició

Descobreix què són els antioxidants i com beneficien la salut – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem què són els antioxidants, quins beneficis tenen per a la salut, quins tipus n’hi ha i en quins aliments en pots trobar.


Els antioxidants són substàncies naturals o artificials que poden prevenir o endarrerir el dany a les cèl·lules causats pels radicals lliures. Els radicals lliures són un tipus de substàncies de rebuig produïdes per les cèl·lules a mesura que el cos processa els aliments i reacciona al medi ambient. Hi ha factors interns, com la inflamació, o externs, com la contaminació, l’exposició als raigs UV i el fum del tabac que augmenten la producció de radicals lliures1,2.

Quins problemes poden causar els radicals lliures?

De vegades, el cos no pot processar i eliminar els radicals lliures de manera eficient, i fa que es produeixi estrès oxidatiu. L’estrès oxidatiu pot danyar les cèl·lules i el seu correcte funcionament, cosa que pot provocar2:

  • Malalties cardíaques.
  • Càncer.
  • Artritis.
  • Vessaments cerebrals.
  • Malalties respiratòries.
  • Immunodeficiència.
  • Parkinson.
  • Malalties inflamatòries.

Per reduir les possibilitats que això passi, cal consumir antioxidants, que protegeixen la salut ajudant a prevenir aquestes malalties3.

Quins tipus d’antioxidants hi ha?

Les fonts d’antioxidants poden ser naturals o artificials. Els antioxidants naturals es poden trobar principalment en aliments com la fruita i la verdura3. Alguns dels més comuns són1,2:

  • Carotens: són els pigments naturals responsables dels colors grocs, ataronjats o vermells presents en molts aliments. La seva funció és permetre una visió correcta i mantenir la màxima activitat del sistema immunitari.
    • Licopè: és un tipus de carotè que dona el color vermell a alguns aliments i té com a funció ajudar a protegir del dany cel·lular i reduir el risc de patir càncer5.
    • Betacarotè: tipus de carotè que aporta aproximadament el 50 % de la vitamina A necessària a la dieta. Ajuda a prevenir certs càncers, malalties cardíaques, cataractes i envelliment de la pell, entre d’altres.
  • Luteïna: és un pigment de color groguenc que apareix de manera natural a la retina. Té com a funció servir de filtre de llum per protegir els teixits oculars del dany de la llum solar4.
  • Seleni: ajuda a produir enzims antioxidants6.
  • Vitamina C: també coneguda com a àcid ascòrbic, és un antioxidant que l’organisme no pot sintetitzar i només es pot obtenir a través de certs aliments. El seu paper és la protecció estructural de proteïnes, lípids i hidrats de carboni.
  • Vitamina E: la seva funció és la preservació cel·lular i controlar les concentracions de colesterol dolent (colesterol LDL).

On podem trobar els antioxidants?

Per obtenir alguns antioxidants específics, pots incloure determinats aliments a la dieta2,3,4:

  • Carotè: fruites i vegetals de colors brillants, com pastanagues, pèsols, espinacs, mango, taronges, préssecs, mandarines, tomàquets, síndries, papaies, cols de Brussel·les o bròcoli.
  • Luteïna: vegetals de fulla verda, blat de moro, papaia, kiwi, raïm, taronges, rovells d’ou, espinacs, col verda, pebrot taronja, carbassó i carbassa.
  • Licopè: fruites i vegetals rosats i vermells, com ara tomàquets, síndries, taronges vermelles, aranges rosades, albercocs, gavarrons i guaiabes.
  • Seleni: arròs, blat de moro, blat i altres cereals integrals, fruita seca, nous del Brasil, ous, formatge, llegums, peix, marisc, carn vermella, pollastre, fetge i all.
  • Vitamina A: productes lactis, ous, fetge, salmó, cereals, fruites i verdures de color groc i taronja (mango, meló, pastanagues) i vegetals de fulla verd fosc.
  • Vitamina C: raïm, groselles, taronges, kiwi, llimona, papaies, meló, maduixes, tomàquets, pebrots de morro de bou, cols de Brussel·les i, en general, verdures de fulla verda com el bròcoli i la coliflor.
  • Vitamina E: fruita seca, olis vegetals, pastanagues crues i hortalisses de fulla verda.

Un consum en excés d’antioxidants no vol dir una millor prevenció de certes malalties, de fet, els antioxidants de fonts artificials poden posar en risc la salut. Per això és important obtenir-los a través de fonts naturals mitjançant una dieta saludable2.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació en el qual en podràs obtenir més informació.

 

Referències:

1 Antioxidantes. Medline Plus. Agost 2021.

2 ¿Cómo pueden los antioxidantes beneficiar tu salud? Medical News Today. Febrer 2021.

3 Antioxidantes, ¿qué son y para qué sirven? Fundación del Corazón. Consultat el maig del 2022.

4 Luteína. Medline Plus. Novembre 2021.

5 Licopeno. Medline Plus. Agost 2021.

6 Selenio en la dieta. Medline Plus. Novembre 2021.