Els edulcorants: tot el que n’has de saber

Publicado:
 •
Share

Alimentació
Dieta Saludable
Glucosa en sang

Avantatges i inconvenients dels edulcorants artificials – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem què són els edulcorants i quins són els avantatges i els inconvenients d’utilitzar-los.


Els edulcorants són productes que es fan servir per endolcir en lloc de la sacarosa, que és el sucre que s’usa habitualment a casa o a la indústria alimentària. Aquests substituts del sucre es poden classificar en naturals i en artificials1.

Quins tipus d’edulcorants hi ha

Edulcorants naturals

Substitueixen el sucre i, de vegades, es venen assegurant que són una opció més sana que el sucre mateix. Alguns exemples d’edulcorants naturals són la mel, la melassa (producte que s’obté durant el procés de producció de la canya de sucre) i els sucs i nèctars de fruita1.

Però és important tenir en compte que, encara que es venguin com a edulcorants naturals, de vegades també estan sotmesos a processaments industrialitzats com el refinat; per exemple, els preparats d’estèvia segons la legislació europea no són edulcorants naturals1.

Edulcorants artificials

També substitueixen el sucre, tot i que són molt més dolços. Són productes sintètics, malgrat que alguns poden provenir de substàncies naturals com el sucre mateix. A més d’utilitzar-se per endolcir productes com el cafè o les infusions, alguns edulcorants artificials es poden fer servir també en rebosteria. Aquests edulcorants no afegeixen gairebé cap caloria a la dieta1.

Molts productes que consumim, especialment productes light, tenen edulcorants artificials entre els seus ingredients, per exemple les melmelades, els refrescos, les postres, alguns productes lactis o aliments enllaunats1.

Quins efectes beneficiosos poden tenir

Els avantatges principals que tenen els edulcorants artificials (que són els que coneixem normalment com a edulcorants) és que pràcticament no tenen calories i que la capacitat d’endolcir és molt més gran que la del sucre, per la qual cosa cal una quantitat molt més petita d’edulcorant per endolcir1.

El fet que no aporti calories a la dieta fa que els edulcorants artificials siguin una opció atractiva per a les persones que procuren perdre pes, si es té en compte que una culleradeta petita de sucre té 16 calories. Però cal tenir en compte que no queda clar si aquests edulcorants són efectius en la pèrdua de pes a llarg termini1 i, a més, que en cap cas no poden substituir una dieta saludable en aquest procés2.

Un altre avantatge dels edulcorants artificials és que no influeixen en l’aparició de càries1.

A més, com que no es tracta de carbohidrats, les persones amb diabetis poden consumir edulcorants artificials, tot i que és important consultar-ho sempre amb l’especialista1.

Quins efectes negatius poden tenir

Un dels efectes negatius més significatius dels edulcorants artificials és que, segons diversos estudis, poden reduir la sensibilitat a la insulina i augmentar la probabilitat de desenvolupar diabetis de tipus 2 amb relació a l’ús del sucre2,3.

Tot i que s’ha alertat de vegades del possible increment del risc de càncer pel consum d’edulcorants artificials, la hipòtesi no està basada en una evidència científica sòlida, és a dir, no es pot afirmar que augmentin les possibilitats de desenvolupar càncer1,2.

A més, a l’hora de perdre pes, els substituts del sucre podrien tenir un efecte contraproduent perquè actuen al cervell de manera diferent. Quan consumim sucre, les vies de recompensa del cervell s’activen i alliberem hormones que ens provoquen benestar, però amb els edulcorants artificials, com que no tenen calories, aquestes vies només s’activen de manera parcial, fet que pot ocasionar desig de menjar més2.

Per tot això, la recomanació dels experts és reduir el consum de sucre de manera progressiva i constant perquè tant l’organisme com les papil·les gustatives s’hi acostumin i es redueixi el desig de menjar més dolços. A més, pel que fa a l’ús d’edulcorants, s’ha de fer de manera moderada i, per a qualsevol dubte, consultar-ho amb un professional sanitari1,2.

 

 

Referències:

1 Edulcorantes artificiales y otros sustitutos del azúcar. Mayo Clinic. Juny 2021.

2 La verdad sobre el azúcar artificial y sus efectos negativos en la salud. Chicago Cares. Juny 2020.

3 Los edulcorantes artificiales alteran la respuesta intestinal a la glucosa y predisponen a diabetes. Endocs. Setembre 2017.