Vitamina E o tocoferol: un potent antioxidant amb múltiples beneficis

Publicat:
 •
3 min
Share

Alimentació
Vitamines

Vitamina E o tocoferol: un potent antioxidant amb múltiples beneficis – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest article explicarem què és la vitamina E, la funció que té a l’organisme, els aliments on en podem trobar i com s’ha de prendre aquest antioxidant tan potent.


Què és la vitamina E?1-3 

La vitamina E, coneguda també com a tocoferol, és un micronutrient que agrupa 8 compostos liposolubles de gran capacitat antioxidant; el tocoferol α (alfa-tocoferol) és l’únic que cobreix les necessitats del cos humà.

Igual que ocorre amb la resta de les vitamines, no la podem produir a l’organisme, i per això és important incorporar-la a través de l’alimentació.

Quanta vitamina E cal prendre diàriament?2, 3 

La ingesta diària recomanada varia segons l’edat, el sexe i circumstàncies com ara l’embaràs i la lactància:

Edat o situació
especial
Quantitat diària
recomanada en
mil·ligrams (mg)
Embaràs 15
Lactància 19
0-6 mesos 4
7-12 mesos 5
1-3 anys 6
4-8 anys 7
9-13 anys 11
≥ 14 anys 15


Font: Vitamin E - Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health (NIH). Març del 2021.

Què passa si hi ha dèficit o excés de vitamina E a l’organisme?2-4 

El dèficit de tocoferol pot ocasionar problemes a la retina, pèrdua de sensibilitat i reflexos, entre d’altres.

Hi ha estudis que indiquen que un excés pot produir sagnat.

Per a què serveix la vitamina E?1-3, 5, 6 

A més de promoure l’envelliment actiu i saludable, el tocoferol aporta múltiples beneficis a l’organisme, com ara:

  • Ajuda a disminuir el dany cel·lular produït pels radicals lliures, que, si no es controla, pot contribuir al desenvolupament de càncer.
  • Influeix en la prevenció dels nivells alts de colesterol en sang (hipercolesterolèmia) i en la formació de plaques que poden taponar les artèries (aterosclerosi).
  • Millora la humitat i la cura de la pell gràcies a les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i hidratants.
  • Contribueix a augmentar la protecció enfront de diverses infeccions regulant la resposta immunitària.
  • Col·labora com un protector enfront de les cataractes oculars i la degeneració macular associada a l’edat (DMAE).
  • Pot reduir el risc d’aparició de diabetis de tipus 2.
  • Podria actuar com a factor protector del deteriorament cognitiu, si bé cal fer més investigacions que en permetin estudiar l’efecte concret en la funció cerebral.

Aliments rics en vitamina E1-3, 6 

Les fonts principals de vitamina E en aliments són:

  • Olis vegetals: en destaquen especialment l’oli d’oliva, germen de blat i gira-sol, entre d’altres.
  • Fruites seques i llavors: les ametlles i les avellanes són alguns d’aquests aliments.
  • Verdures de fulla verda: com per exemple els espinacs, el bròcoli i les bledes.

Recomanacions per mantenir uns nivells adequats de vitamina E1-4, 7, 8

Per mantenir uns nivells òptims de vitamina E i prendre aquest micronutrient de manera saludable, és convenient seguir algunes recomanacions, entre les quals hi ha:

  • Incloure a l’alimentació una varietat adequada d’olis vegetals, fruita seca, llavors i verdures de fulla verda. Aquests aliments estan presents en molts tipus de dietes, incloent-hi la vegana i la vegetariana.
  • Consumir un petit grapat d’ametlles proporciona 6,8 mg d’aquesta vitamina (gairebé la meitat de la dosi diària recomanada en adolescents i adults).
  • Obtenir prou quantitat de tocoferol per mitjà de la dieta és relativament senzill, i no es recomana utilitzar suplements alimentaris en la població general. A més, diversos estudis suggereixen que podrien augmentar el risc de patir càncer de pròstata.
  • En cas de deficiència de vitamina E, cal consultar un professional sanitari per descartar una malabsorció de greixos i vitamines liposolubles, entre altres patologies. Si el metge ha prescrit un suplement alimentari és important atendre les recomanacions següents:
    • No es pot superar el límit màxim de 1.000 mg al dia en adults, gestants i dones en període de lactància. En mainada varia en funció de l’edat.
    • Cal consultar la possible interacció entre els suplements i altres medicacions.
    • El suplement podria augmentar el risc de patir sagnat en cas de sotmetre’s a una cirurgia, motiu pel qual s’ha de preguntar la conveniència de suspendre’l almenys 2 setmanes abans d’una intervenció quirúrgica.
  • Fer servir productes cosmètics amb vitamina E per a la cura de la pell ajuda en la protecció pel dany causat pels raigs UV del sol, però en cas d’exposició als raigs solars no ens podem oblidar d’aplicar-nos fotoprotectors.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre pla d’Alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1 Vitamin E therapy beyond cancer: Tocopherol versus tocotrienol. Pharmacology & Therapeutics. Juny 2016.

2 Vitamin E - Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health (NIH). Març 2021.

3 Patología neurológica por desequilibrio de vitaminas liposolubles. Nutrición Hospitalaria. Desembre 2020.

4 Overview of vitamin E. UpToDate. Juliol 2022.

5 How to Promote Skin Repair? In-Depth Look at Pharmaceutical and Cosmetic Strategies. Pharmaceuticals (Basel). Abril 2023.

6 The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. Novembre 2018.

7 Effects of tocotrienol on aging skin: A systematic review. Frontiers in Pharmacology. Octubre 2022.

8 Vitamina E. Mayo Clinic. Agost 2023.