Papil·lomes i berrugues en la infància: què són i com es tracten?

Publicat:
 •
3 min
Share

Pòdcast
Nens

Papil·lomes i berrugues en la infància - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa ens endinsarem en un problema que afecta moltes criatures i genera inquietud en els pares: les berrugues i els papil·lomes en la infància. Aquestes protrusions cutànies són freqüents i majoritàriament inofensives, però poden resultar incòmodes i fins i tot doloroses en alguns casos. Descobreix-ho tot sobre les causes, els tractaments i la prevenció d’aquestes afeccions de la pell.


Què són les berrugues i els papil·lomes?

Les berrugues i els papil·lomes són creixements benignes a la pell causats per diferents tipus de virus del papil·loma humà (VPH), un virus molt comú que presenta més de 200 genotips identificats fins ara.

Es poden classificar principalment en dos grups:

  • VPH de transmissió sexual: són els VPH associats a riscos de desenvolupar càncers, com el càncer de cèrvix i l’anal. Aquí s’inclouen els tipus pels quals es vacunen infants cap als 12 anys.
  • VPH que causen berrugues cutànies: aquest grup inclou els VPH que causen les berrugues comunes (freqüentment apareixen a les mans), les berrugues planes (surten a la cara) i les berrugues plantars (apareixen a les plantes dels peus i comunament s’anomenen papil·lomes), amb un risc molt baix o nul de desenvolupar càncer. Sobre aquestes berrugues cutànies parlarem avui en aquest pòdcast.

Les berrugues cutànies poden aparèixer a diferents zones del cos i són contagioses per contacte directe amb la pell infectada o, menys comunament, a través de superfícies contaminades amb el virus. Aquesta és la raó per la qual els entorns humits i càlids, com les piscines, són llocs típics per a la transmissió del VPH.

Tractament de les berrugues cutànies

El tractament de berrugues i papil·lomes pot ser un procés llarg que requereix paciència. Aquests són alguns punts clau sobre les opcions de tractament comunes:

  • Tractaments tòpics: l’ús d’àcid salicílic ajuda a exfoliar les capes de pell afectades, és un dels mètodes més senzills i no invasius. Aquest tractament es pot fer a casa, però sovint requereix setmanes o fins i tot mesos per ser efectiu.
  • Mètodes invasius: poden resultar una mica dolorosos però actuen més de pressa que els tractaments tòpics.
    • Crioteràpia: aquest procediment utilitza nitrogen líquid per congelar i destruir la berruga. En alguns casos, necessita diverses aplicacions.
    • Electrocoagulació i làser: són tècniques efectives però una mica més invasives i requereixen més cures durant el procés de recuperació.

És important destacar que, tot i que són molestes, la majoria de les berrugues es resolen soles, sense tractament. Però en casos en què les berrugues causen dolor, incomoditat o problemes estètics significatius, pot ser convenient optar per algun tipus d’intervenció mèdica.

Consells per evitar el contagi

Com que el VPH és molt contagiós, seguir alguns consells bàsics pot ajudar a reduir el risc de transmissió:

  • Higiene en espais públics: en llocs com piscines i vestuaris, fes servir xancletes o sandàlies per reduir el contacte directe amb superfícies potencialment infectades.
  • Mantingues la pell sana i seca: la pell humida és més propensa a contraure el virus, per tant, és important eixugar-se bé els peus i altres àrees després del bany o la piscina.
  • Evita compartir objectes personals: com tovalloles, mitjons o calçat, especialment en àrees públiques.

 

Escolta l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa per conèixer tots els detalls sobre els papil·lomes i les berrugues. No te’l perdis!

 

 

Referències:

¹Papil·lomes i altres berrugues, de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Novembre 2024.