Tot sobre els embarassos geminats: des de la genètica fins a la lactància
En aquest episodi de Sin Cita Previa, abordarem un tema fascinant i complex: els embarassos geminats. Coneixerem com i per què hi ha gestacions múltiples, els desafiaments mèdics que hi estan associats i algunes recomanacions per a les famílies que esperen bessons.
Com es produeix un embaràs geminat?
Els bessons poden ser idèntics o dizigòtics, i la diferència rau en com són concebuts des d’un punt de vista genètic.
Els bessons idèntics es desenvolupen a partir d’un òvul fecundat que es divideix en dos després de la concepció, del qual resulten dos individus genèticament idèntics. Aquesta divisió pot succeir en diferents etapes del desenvolupament embrionari i, en funció del temps de divisió, els bessons de vegades poden compartir la placenta, fins i tot es poden gestar amb la mateixa placenta i dins de la mateixa bossa amniòtica.
D’altra banda, els bessons dizigòtics resulten de la fecundació de dos òvuls diferents per dos espermatozoides diferents, durant el mateix cicle menstrual. Això significa que genèticament són tan semblants com qualsevol parell de germans, amb la possibilitat de tenir diferents sexes. La concepció de bessons dizigòtics està influïda per factors genètics o tractaments de fertilitat i són molt més freqüents que els casos de bessons idèntics genèticament.
La formació de bessons, sobretot els idèntics, encara és una àrea d’estudi per a la ciència.
Possibles complicacions i recomanacions en un embaràs geminat
- Riscos mèdics: els embarassos geminats es consideren d’alt risc. Les complicacions per a la mare poden incloure preeclàmpsia, diabetis gestacional i un risc més alt de part prematur. Específicament, els bessons que comparteixen placenta (monocorials) s’enfronten a més risc que els bessons dizigòtics o bessons idèntics que no comparteixen la placenta.
- Recomanacions per a la cura: a causa d’aquests riscos, els embarassos geminats requereixen un seguiment més exhaustiu amb visites més freqüents a l’especialista. Les mares s’han de preparar per a la possibilitat d’un part per cesària i ser conscients que els nadons poden necessitar cures neonatals addicionals després de néixer.
- Consell sobre lactància materna: tot i que pot semblar desafiador, és completament possible alletar bessons simultàniament, un procés conegut com a lactància en tàndem. Requereix paciència i molta pràctica, però és una manera eficaç d’assegurar que tots dos infants reben la nutrició necessària.
Vols conèixer tots els detalls sobre els bessons? Escolta’n l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa. No te’l perdis!
Referències:
¹Bessons: què diu la ciència?, de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Novembre 2024.